Kustwerk Katwijk
Kustwerk Katwijk
Kustwerk Katwijk

Kustwerk Katwijk

Draagvlak creëren voor kustuitbreiding

link http://media.xkp.nl/katwijk/
opdrachtgever Arcadis - OKRA
project lead Maarten Krijger
jaar 2013

De kust van Katwijk is de laatste zwakke schakel in de Nederlandse kustverdediging. Daarom wordt daar ter versterking een ‘dijk in duin’ aangelegd. Sommige Katwijkers maken zich zorgen, want het vertrouwde kustbeeld verandert.
 
XKP maakte een interactieve panorama applicatie waarin visualisaties van de toekomstige situatie ingepast zijn in panoramafoto's van Katwijk. De gebruiker van de app ziet het Katwijk dat hij kent, het nieuwe duingebied en het strand. Die herkenbaarheid gecombineerd met een duidelijk beeld van hoe de bestaande boulevard straks aansluit op het nieuwe duingebied, maken de impact van het ontwerp op de omgeving en de natuur direct zichtbaar.
 
De applicatie is voor het eerst gebruikt tijdens een inloopavond voor inwoners van Katwijk en draait online voor gebruik op PC, tablet en mobiele telefoon. Iedereen kan rondkijken in de virtuele omgeving en zich een voorstelling maken van het eindresultaat. Dit levert veel positieve reacties op. Niet iedereen is natuurlijk even tevreden met het ontwerp, maar de applicatie laat wel duidelijk zien wat de plannen voor iedereen persoonlijk betekenen en neemt zo veel zorgen weg. De applicatie wordt veel bekeken op de site van Kustwerk Katwijk en is een belangrijk communicatiemiddel in de voorlichting over het project.