Visualisaties OTO A4DS
Visualisaties OTO A4DS

Visualisaties OTO A4DS

Introductie van een nieuwe tunnel

opdrachtgever Rijkswaterstaat
project lead Rob Pruiksma
jaar 2014

Rijkswaterstaat realiseert de aanleg van de A4 Delft-Schiedam. De nieuwe weg verbindt de reeds bestaande delen tussen Delft en Schiedam-Vlaardingen. Het tracé bestaat onder andere uit een halfverdiepte en een verdiepte ligging en is tussen de bebouwing van Schiedam en Vlaardingen overkluist. De openstelling staat gepland voor 2016.

In 2015 begint Rijkswaterstaat met het opleiden van wegverkeersleiders en weginspecteurs. Voor het onderdeel opleiden van het OTO-programma van Rijkstwaterstaat maakt XKP vijf animaties en een panorama-applicatie.

De eerste drie animaties geven een heldere introductie van de nieuwe weg en alle tracé-onderdelen. De vierde animaties laat zien welke nieuwe, relatief onbekende of afwijkende tracévoorzieningen er zijn opgenomen. De vijfde animatie brengt de calamiteitenorganisatie in beeld. De A4DS loopt door twee veiligheidsregio’s, het is belangrijk om de samenwerking tussen de verkeerscentrale, meldkamers en de hulpdiensten goed uit te leggen. De animaties worden gebruikt tijdens de opleidingsdagen en zorgen mede voor een goede basiskennis van de A4 Delft-Schiedam.

Het tracé kan verder verkent worden in de panorama-applicatie. Vanuit een kaart kunnen zeven start standpunten geopend worden die elk een overzicht geven van een deel van het tracé. In de overzichten kunnen vanuit een menu de verschillende voorzieningen geselecteerd worden, een pop-up scherm geeft extra informatie. Vanuit de overzichten kan via verschillende panorama’s een tour over de nieuwe weg gemaakt worden. De panorama-applicatie staat online zodat iedereen zelfstandig de tijd kan nemen om het tracé te verkennen..